Grad Zagreb

“Zagreb, Amerika u malom”
 
Soma Dollara

Zagreb je star grad s mladom dušom.
Ova mala metropola je idealna za šetnju ulicama, ispijanje kave u uvijek punim kafićima, posjete muzeja i galerija te uživanje u kazalištima ili koncertima. Kroz cijelu godinu se mogu pronaći dnevne aktivnosti - na proljeće i ljeto svi odlaze na jezero Jarun plivati, jedriti, roštiljati ili plesati u klubovima pokraj jezera. Tijekom zime Zagrepčani odlaze na skijanje na Mt Medvednica ili na planinarenje u blizini Samobora.

p1020100-2 7382569782_d3308ba561_b 4685301056_46f063cf06_o (1) 998936075_2affbf3997_o strukli_02lijepiDrazen 

TRANSPORT

Tramvaji i autobusi

Tramvaji su najbolji način za snalaženje po Zagrebu- iako su rjeđi, dostupni su i noćni tramvaji. Postoje 15 ruta u Zagrebu i većina ih prolazi kroz Trg bana Jelačića ili pokraj Glavnog kolodvora. Možeš kupiti karte na bilo kojem kiosku ili u poslovnicama ZET-a te kod vozača tramvaja. Cijena karte je 10 kuna (15 kuna za noćni promet) i vrijedi 90 minuta, no moguće je i kupiti dnevnu kartu od 30 kuna. Pri ulasku u tramvaj moraš obavezno poništiti kartu na automatu. ZET također vodi autobusnu liniju. Cijene karata za autobuse su jednake kao i tramvajske karte.

Ovdje možeš pronaći kartu svih dnevnih i noćnih tramvaja.

Taxi

Za malo veću cijenu, taxi je dobra alternativa javnom prijevozu. U Zagrebu postoji nekoliko taxi prijevoznika od kojih se kvalitetom usluge ističe EKO Taxi. Početna cijena je 8,80 kuna. Svaki dodatni kilometar se naplaćuje 6 kn. Eko Taxi možeš kontaktirati na +38511414.

NOVAC

Službena hrvatska valuta je kuna. Bankomati i mjenjačnice se mogu pronaći na željezničkim i autobusnim kolodvorima, na aerodromu te naravno na raznim lokacijama u gradu. Velika većina prodavaonica prihvaća plaćanje karticama (American Express,  Maestro EC). Jedan euro vrijedi oko 7,71 kuna dok jedan američki dolar vrijedi oko 6,60 kn.

NOĆNI ŽIVOT I ZABAVA

Ako se želiš opustiti i popiti kavu u centru Zagreba tijekom dana, možeš sjesti na jednu od mnogih terasa na Cvjetnom trgu. Prošeći Trgom bana Jelačića, odvezi se uspinjačom i posjeti predivan Gornji Grad gdje možeš uživati u pogledu na Zagreb.
Ako si navečer raspoložen za zabavu posjeti jedan od mnogih klubova, pivnica i kafića u Tkalčićevoj ulici odmah iznad Trga bana Jelačića. Osim toga, velik broj klubova se može pronaći u blizini jezera Jarun kao i u okolici Trga bana Jelačića.

Ljubitelji prirode mogu prošetati velikim Maksimirskim parkom, posjetiti Jarunsko jezero, Bundek ili se upustiti u penjanje na Sljeme.

HRANA I PIĆE

Hrvatska je poznata po ukusnoj hrani. U centru grada postoji veliki izbor lijepih restorana koji poslužuju tradicionalnu hranu. Dok si u Zagrebu, svakako probaj tradicionalne štrukle u La Štruk restoranu ili pojedi izvrstan burek na placu Dolac (desno od stepenica). Ako više uživaš u pečenom mesu, naruči porciju ćevapa ili pljeskavice - dobre pečenjarnice se također mogu pronaći na Dolcu! Za brzi obrok možeš posjetiti jednu od popularnih hrvatskih pekara - Dubravicu, Mlinar ili PanPek koji nude velik izbor slasnih delicija. Za ljubitelje čokolade i kolača, čekaju ih prave poslastice koje obavezno treba probati u Vinceku i Millenniumu.
Žeđ se u Zagrebu gasi raznim rakijama ili ukusnim točenim pivom u Pivnici Medvedgrad na Tkalči gdje također poslužuju odličnu hranu (probaj vegetarijansku pizzu, neki kažu da je najukusnija u gradu!). Ako preferiraš pivo u boci Ožujsko, Karlovačko i tamni Tomislav su popularan izbor!

INTERNET

U Hrvatskoj je mobilni internet brz, jeftin i lako dostupan svima. Možeš kupiti SIM kartice na benzinskim postajama, kioscima, u nekim dućanima te naravno u poslovnicama mobilnih operatera. Glavne mobilne mreže su Vipnet, T-mobile, Tele2, Tomato i BonBon. WiFi je skoro svugdje otvoren i besplatan. U kafićima ako ne vidiš šifru na računu, samo pitaj konobara.